Skip to main content

Wikipediadag 2015 – Eerste sprekers Wikimedia Conferentie Nederland 2015 bekend

Geplaatst op 20 oktober 2015

Utrecht (oktober 2015) - De Wikipediadag - de jaarlijkse Wikimedia Conferentie Nederland - besteedt op zaterdag 28 november in Utrecht ruim aandacht aan samenwerking tussen Wikipedia en de culturele sector en aan Wikidata, ‘the next big thing’ in de Wiki-wereld. De dag is bedoeld voor Wikipedia-bewerkers, samenwerkingspartners uit Nederland én buitenland, en iedereen met belangstelling voor Wikipedia en vrije kennis. Aan het eind van de dag worden de prijswinnaars van de fotowedstrijd Wiki Loves Monuments bekend gemaakt.

Europarlementariër Marietje Schaake leidt de dag in met een overzicht van auteursrechtelijke perikelen in de Europese politiek. Daarna krijgen de bezoekers een kijkje achter de schermen van Wikipedia en de wereld daarachter.

Onder meer maakt Liam Wyatt van Europeana een nieuwe campagne bekend. Europeana is een samenwerking van culturele instellingen die ervoor zorgt dat informatie over Europese kunst en geschiedenis makkelijker gevonden kan gevonden.

In de komende jaren zal de ‘mens-machine-interactie’ steeds belangrijker worden: grote massa’s mensen, ook zonder technische achtergrond, moeten met data kunnen omgaan. Daarom werd Wikidata opgericht, een soort Wikipedia maar dan met alleen basisinformatie. Voor dit project is veel aandacht op de conferentie.

Deelnemers die nog niet bekend zijn met het zelf bijdragen aan Wikipedia en zusterprojecten krijgen ook de kans om de mogelijkheden te verkennen. Bij de ‘wiki-helpdesk’ kunnen de deelnemers concreet vragen stellen over het bewerken van wiki's.

De inhoudelijk invulling van het programma is aan verandering onderhevig en wordt nog verder aangevuld naarmate de conferentie dichterbij komt.

Wikipediadag 2015 (Wikimedia Conferentie Nederland)
Datum en tijd: zaterdag, 28 november 2015, 9:30 – 17:00 uur
Locatie: Seats 2 Meet Meeting Plaza, Godebaldkwartier 20 (Hoog Catharijne) te Utrecht.

Deel dit artikel op: