Skip to main content

Winnaars Wikipedia fotowedstrijd Suriname bekend

Geplaatst op 17 november 2022

Wiki Loves Monuments, de grootste fotowedstrijd ter wereld, heeft voor het eerst plaatsgevonden in Suriname. Deelnemers hebben meer dan 550 foto’s van monumenten in de verschillende districten van het land geüpload naar Wikimedia Commons, de beeldbank van Wikipedia. Woensdag 16 november heeft de jury de drie winnende foto’s bekend gemaakt.  

Grootste fotowedstrijd ter wereld

Sinds 2010 is Wiki loves Monuments uitgegroeid tot een evenement van wereldformaat, waaraan duizenden mensen van over de hele wereld meedoen. Foto’s van monumenten en historische plaatsen wereldwijd worden gedurende de maand september geüpload naar Wikimedia Commons en zijn vrij herbruikbaar, o.a. voor verrijking van Wikipedia artikelen. De wedstrijd heeft officiële erkenning gekregen van Guinness World Records als de grootste fotowedstrijd ter wereld. 

Wiki loves Monuments Suriname

Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname en Wikimedia Nederland willen het erfgoed van Suriname beter in beeld brengen en organiseerden in dit kader Wiki Loves Monuments Suriname 2022. Het was voor het eerst dat de wedstrijd gehouden werd in Suriname. 

Meer dan 550 foto’s van monumenten en historische plaatsen in Suriname zijn in de maand september geupload naar Wikimedia Commons

“Dankzij deze upload kunnen meer monumenten en historische plaatsen op Wikipedia worden voorzien van een (recente) foto. De fotowedstrijd levert hierdoor een belangrijke bijdrage aan het documenteren van Surinaams erfgoed.” - Sandra Rientjes, directeur Wikimedia Nederland

Winnende foto’s

De ingezonden foto’s zijn door een deskundige jury beoordeeld op technische kwaliteit, originaliteit en bruikbaarheid op Wikipedia. Juryleden Stephen Fokké (directeur van SGES), Satya Singh (architect en lid van de Bouwcommissie) en Rudi Moeridjan (fotograaf en oud-bestuurslid van de Surinaamse fotografen vereniging Sufov) hebben op basis van deze criteria tien foto’s geselecteerd die worden ingediend bij de internationale wedstrijd. 

De drie winnende foto’s van Wiki Loves Monuments Suriname zijn inmiddels bekend gemaakt. De winnende foto is een afbeelding van het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen aan de Mr. Dr. J.C. de Mirandastraat te Paramaribo. Het kruithuis van Fort Nieuw-Amsterdam staat op zowel plek twee als plek drieDe beste tien foto’s zijn door de jury vastgesteld en worden ingediend bij de internationale wedstrijd. Op 19 november, tijdens WikiconNL worden de winnaars tentoongesteld en geeft SGES een presentatie over hun ervaringen. 

Deel dit artikel op: