Welk platform past bij jou?

Bijna iedereen kent Wikipedia, maar de Wikimedia-beweging doet meer om zo veel mogelijk kennis vrij beschikbaar te maken voor iedereen. Ooit gehoord van Wikimedia Commons, de beeldbank van Wikipedia? Dit platform wordt dagelijks aangevuld met foto’s, illustraties, 3D-modellen, audio- en videobestanden. En wist je dat Wikidata met meer dan 90 miljoen items is uitgegroeid tot een van de belangrijkste vrij toegankelijke databases​ ter wereld? Maar er is meer! Op deze webpagina vind je een overzicht van de verschillende Wiki-platforms met meer uitleg. Benieuwd welke Wiki-platform het beste bij jou past? Doe de test en word onderdeel van de wereldwijde Wikimedia-beweging!

0%

1. Welke informatie spreekt jou het meest aan?

2. Welke afdeling in een boekenwinkel bezoek je het liefst?

3. Als jij een oud boek in handen krijgt dan...

4. Als jij leest dat een bekend iemand is overleden dan wil je...

5. Waar ben jij heel goed in op het gebied van taal?

6. Welk woord spreekt jou het meest aan?

7. Als je in een vreemde stad bent dan ga jij...

Welke platform past bij jou?
Word Wikipediaan!

Als Wikipedia-bewerker help jij de Nederlandstalige Wikipedia nog groter en beter maken, samen met honderden andere vrijwillige bewerkers. Net als zij, wil jij ook waarschijnlijk maar één ding: feitelijke kennis waarheidsgetrouw delen. We hebben diverse handleidingen opgesteld om jou hierbij te helpen en organiseren regelmatig Wikipedia schrijfbijeenkomsten. Hier zijn vaak ervaren Wikipedia-bewerkers bij aanwezig die jouw vragen kunnen beantwoorden en laten zien hoe het werkt.

Lees meer over Wikipedia en word ook een Wikipediaan!

Word Wikidata-specialist!

Werk samen met nog zo'n 25.000 actieve bewerkers aan deze door mens en machine leesbare database, die oorspronkelijk is opgezet om Wikipedia te ondersteunen. Wikidata is met meer dan 90 miljoen items uitgegroeid tot een van de belangrijkste vrij toegankelijke databases​ ter wereld. Een database die bovendien steeds meer aandacht en waardering krijgt bij kennis- en erfgoedinstellingen. Via Wikidata kunnen erfgoedinstellingen namelijk collecties aan elkaar verbinden en hun eigen data verrijken. Ook fungeert Wikidata als een zeer uitgebreid authority control platform.

Wikimedia Nederland organiseert regelmatig Wikidata workshops voor beginners en gevorderden. Ook zijn er Wikidata Tours ontwikkeld waar je interactieve tutorials vindt die speciaal voor nieuwe gebruikers zijn ontworpen.

Lees meer over Wikidata en word ook onderdeel van de wereldwijde Wikimedia-gemeenschap!

Deel je media-bestanden met de rest van de wereld!

Wikimedia Commons, ook wel de beeldbank van Wikipedia genoemd, bevat meer dan 65 miljoen foto’s, illustraties, 3D-modellen, audio- en videobestanden.

Maak ook jouw mediabestanden vrij beschikbaar voor iedereen wereldwijd. Het enige wat je hoeft te doen is een account aan te maken op Wikimedia Commons en je eerste foto te uploaden. Je kunt ook deelnemen aan een training wanneer je dat fijner vindt.

Lees meer over Wikimedia Commons en word ook onderdeel van de wereldwijde Wikimedia-gemeenschap!

Verrijk Wikisource met bronteksten!

Wikisource is een verzamelplaats voor bronteksten in verschillende talen.

Voeg ook artikelen, tijdschriften of boeken toe in Wikisource zodat ze door iedereen wereldwijd vrij kunnen worden geraadpleegd, geciteerd en vermenigvuldigd.

Lees meer over Wikisource en word vandaag nog onderdeel van de wereldwijde Wikimedia-gemeenschap!

Maak Wikiwoordenboek nog groter!

WikiWoordenboek (ook wel Wiktionary) is een vrij toegankelijk woordenboek in vele talen.

De Engelstalige versie startte in december 2002. De Nederlandstalige versie heet WikiWoordenboek en begon op 1 mei 2004.

WikiWoordenboek wordt zo’n 2,5 miljoen keer per maand geraadpleegd. Meer dan 97% van alle gangbare Nederlandse woorden is terug te vinden in WikiWoordenboek.

Lees meer over Wikiwoordenboek en word vandaag nog onderdeel van de wereldwijde Wikimedia-gemeenschap!

Deel actueel nieuws op Wikinieuws!

Versla onafhankelijk nieuws over een breed scala aan huidige gebeurtenissen op Wikinieuws. Wel op basis van betrouwbare nieuwsbronnen, met bronvermelding natuurlijk.

Lees meer over Wikinieuws en help dit Wiki-platform uitgroeien tot een nieuwssite die zich kan meten met 'gewone' nieuwssites zoals NOS in Nederland, CNN in de VS etc..

Help leerlingen beter leren!

Denk je wel eens dat je een onderwerp zelf beter had kunnen presenteren dan de auteur van het leerboek dat je gebruikt? Of ben je regelmatig op zoek naar een leerboek waar je misschien zelf ook stof aan toe zou willen voegen?

Deel teksten met vrije inhoud, zoals leerboeken en ander lesmateriaal maar ook algemene informatieve teksten (geen reclame) in boekvorm op Wikibooks, want de kennis die je vandaag aanreikt blijft altijd voor iedereen beschikbaar.

Bezoek het platform Wikibooks en word onderdeel van de wereldwijde Wikimedia-gemeenschap!

Breid het aantal citaten uit op Wikiquote!

Wikiquote is een collectie van markante Nederlandstalige citaten, spreekwoorden, reclameslogans en grafschriften. Op 26 mei 2004 is de Nederlandstalige Wikiquote begonnen met het samenstellen van een collectie van markante Nederlandstalige citaten van Wiki-waardige personen.

Neem snel een kijkje op Wikiquote en help Wikiquote mee om haar doelstellingen te bereiken.

Word Wikireiziger!

Wikivoyage is als vrije reisgids met informatie over bestemmingen, thema's en taalgidsen altijd op zoek naar nieuwe Wikireizigers. Om artikelen te schrijven, bewerken of illustreren.

Alle hulp van "reisexperts" wordt enorm gewaardeerd. Dus wees niet bang niet om je aan te sluiten en een bijdrage te leveren aan Wikivoyage, want echt elke kennis en ervaring telt!

Breng snel een bezoekje aan Wikivoyage en word vandaag nog onderdeel van de wereldwijde Wikimedia-gemeenschap!

Share your Results: