2020

De coronapandemie die in 2020 wereldwijd het maatschappelijk leven ontregelde, had vanzelfsprekend ook gevolgen voor Wikimedia Nederland. Medio maart ging het kantoor dicht en konden er geen ‘echte’ bijeenkomsten meer georganiseerd worden. De verwachting bij bestuur en medewerkers was dat grote delen van het jaarplan niet zouden kunnen worden uitgevoerd. Gelukkig bleek het tegendeel!

Nieuwe kansen

Door de coronapandemie is 2020 anders verlopen dan we voor ogen hadden. Desondanks waren er ook nieuwe kansen en hebben we dankzij onze medewerkers en vrijwilligers mooie resultaten geboekt. We hebben in 2020 veel bereikt en onze projecten waren misschien zelfs belangrijker dan ooit.

Online bijeenkomsten

Met wat experimenteren en oefenen bleek het mogelijk om veel activiteiten toch online door te laten gaan. Zo werden Wikizaterdagen en reguliere schrijfbijeenkomsten verplaatst naar Zoom. Aan het eind van het jaar is er zelfs een ‘mini-WikiCon’ georganiseerd.

 

Online bijeenkomsten maakten het bovendien mogelijk dat ook vrijwilligers uit andere delen van de wereld gemakkelijker konden aansluiten, zoals de ABC-eilanden, Suriname en Indonesië. Dit heeft onder meer geleid tot een Trans-Atlantische samenwerking tussen Wikipedianen voor de technische ontwikkeling van de Papiamentstalige Wikipedia.

 

Samenwerkingen

De samenwerking met partnerinstellingen bleek ook ‘virtueel’ goed voortgezet te kunnen worden: contentdonaties gingen door, evenals het WikiCoördinatoren overleg. Ook begon een nieuwe Wikimedian in Residence met haar werk bij Het Nieuwe Instituut.

 

Studenten van hogescholen en universiteiten gingen door met het schrijven en vertalen van Wikipedia-artikelen in het kader van colleges of als stageopdracht.

 

Resultaten

In het jaarplan 2020 hebben we onszelf kwantitatieve doelen gesteld. Terugkijkend zijn de resultaten beter dan we durfden te verwachten aan het begin van de pandemie, vooral als het gaat om toegevoegde of verbeterde inhoud in de Wikimediaprojecten. Werving en behoud van nieuwe bewerkers liep helaas niet volgens plan. We weten niet de precieze redenen, maar wellicht is werving effectiever als het face-to-face gebeurt.

 

In het jaarverslag 2020 lees je meer over onze activiteiten in 2020.

 

Wil je meer jaarverslagen van Wikimedia Nederland lezen, neem dan een kijkje in het jaarverslagen-archief op de verenigingswiki