2021

2021 was het jaar dat Nederland ontwaakte uit de lockdown die verband hield met de coronapandemie. Ons kantoor ging weer open en voorzichtig konden weer ā€˜echte’ bijeenkomsten georganiseerd worden. Naast veel mooie online activiteiten waar vrijwilligers uit andere delen van de wereld gemakkelijk bij aan konden sluiten, zoals de ABC-eilanden, Suriname en IndonesiĆ«.

Op de verenigingswiki vind je het volledige jaarverslag 2021 en de jaarrekening. Hieronder hebben we een aantal activiteiten uit 2021 voor je uitgelicht.

Wil je meer jaarverslagen van Wikimedia Nederland lezen, neem dan een kijkje in het jaarverslagen-archief op de verenigingswiki.

 

Wikipedia 20 jaar!

Op vrijdag 15 januari 2021 vierde Wikipedia zijn 20e verjaardag. De Engelstalige Wikipedia werd destijds gestart vanuit het toen zeer radicale idee dat een encyclopedie voor iedereen toegankelijk moet zijn Ć©n door iedereen kan worden geschreven.Ā In Nederland was het op 19 juni feest – toen werd de Nederlandstalige Wikipedia 20.

 

Inmiddels zijn er Wikipedia’s in zo’n 300 verschillende talen en bewerken elke maand wereldwijd meer dan 250.000 vrijwilligers Wikipedia. Ze gebruiken betrouwbare bronnen om de feiten in artikelen te verifiĆ«ren en controleren artikelen op vooringenomenheid, reclame of valse informatie. Vooral bij belangrijke artikelen wordt onnauwkeurige informatie vaak binnen enkele minuten gecorrigeerd.

In de media

Nederlandse en Belgische mediakanalen hebben uitvoerig aandacht besteed aan Wikipedia’s 20e verjaardag. Een aantal Wikipedianen is ook geĆÆnterviewd. Op deze Wikipedia pagina vind je een overzicht van de media-aandacht.

 

Wikimedia-training: gedeeld erfgoed – Suriname en het Caribisch gebied

Wikimedia Nederland organiseerde in de periode van april-juni 2021 een online Wikimedia-training voor mensen, initiatieven en organisaties, die kennis en (cultureel) erfgoed beheren over de geschiedenis van Suriname, het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden, en Europees Nederland, en met name over de interactie tussen deze regio’s.

Sandra Fauconnier | CC BY-SA 4.0Deelnemers werden in een serie van vier masterclasses rondgeleid in de internationale Wikimediabeweging en kregen inzicht in de werkwijze en structuur van Wikipedia, Wikimedia Commons, Wikidata en Wikisource, relevant auteursrecht en privacyregels, tools voor contentuploads en dataverrijking. Er werd speciaal aandacht besteed aan specifieke uitdagingen omtrent het respectvol delen van kennis over beladen thema’s zoals kolonialisme en slavernij. Al de masterclasses warenĀ volledig volgeboekt met deelnemers uit Suriname, Aruba, Bonaire, CuraƧao en Nederland.

De Wikipedia-projectpagina van de cursus geeft een overzicht van het programma en bevat opnames van presentaties. Op Wikimedia Commons kun je ook opnames en aanvullend ondersteunend materiaal vinden.

 

Deze training is mede mogelijk gemaakt door Stichting GO Fonds.

 

WikiconNL

Ruim 80 mensen namen zaterdag 13 november deel aan WikiconNL, de online conferentie over Wikipedia, Wikimedia, digitaal erfgoed en onderwerpen als auteursrecht en (linked) open data. Vrijwilligers toonden hoe zij Wikipedia bewerken, vaak met een nieuwe invalshoek: een focus op afbeeldingen, kaarten, of artikelen die deels met een script geschreven worden op basis van Wikidata. Partners uit de culturele sector, zoals Het Nieuwe Instituut en Naturalis, gingen dieper in op de inzet van Wikimediaprojecten voor Linked Open Data. De conferentie toonde ook uitdagingen op het gebied van meer diverse inhoud: hoe kunnen Wikimediaprojecten beter de realiteit van intersekse personen beschrijven, welke bias kan via onderzoek in Wikidata ontdekt worden, en hoe kunnen de Duurzame Ontwikkelingsdoelen ook op Wikipedia goed ingebed worden.

Wikimedia in de bibliotheek

Eriksw | CC BY-SA 4.0OCLC (Online Computer Library Center) en Wikimedia Nederland hebben in 2021 vijf webinars georganiseerd over samenwerking tussen bibliotheken en Wikimedia. In totaal schreven 177 deelnemers zich in voor ƩƩn of meerdere sessies.

 

Deze webinars zijnĀ online terug te kijken op de website van OCLC.

 

Maand van de Geschiedenis

In 2021 stond oktober, de Maand van de Geschiedenis, in het teken van ā€˜Aan het werk’. Wikimedia Nederland organiseerde een online introductieworkshop speciaal voor startende Wikimedianen en nodigde ervaren Wikimedianen uit deel te nemen aan de schrijfweken op Wikipedia.

 

Het complete overzicht van resultaten is terug te vinden op de Wikipedia projectpagina.

 

Samenwerking met Wikimedia Indonesia

Unknown author | Public DomainWij werken al een aantal jaren met veel plezier samen met de collega’s van Wikimedia Indonesia, b.v. rond de Ki Hadjar Dewantara collectie. Op 22 mei waren WMNL bestuurslid Lizzy Jongma en directeur Sandra Rientjes te gast in de talkshow van Wikimedia Indonesia om te praten over de voordelen van samenwerking tussen erfgoedinstellingen en de Wikimedia-projecten.

 

Op 25 mei maakten medewerkers van Wikimedia Indonesia tijdens een Zoom-bijeenkomst kennis met een aantal Nederlandse musea, bibliotheken en archieven. Deze instellingen beheren historische collecties die voor Indonesische Wikimedianen heel interessant zijn.

 

Mediakunst op Wikipedia

Op 30 september was de officiƫle lancering van het driejarige project Mediakunst op Wikipedia. Initiatiefnemer LIMA, het expertisecentrum voor mediakunst in Nederland, wil samen met Wikimedia Nederland en andere projectpartners mediakunst uit Nederlandse collecties toegankelijker maken voor een breed publiek en meer zichtbaarheid voor deze nog onderbelichte kunstvorm genereren. Het project biedt ook de kans om metadata gecontroleerd toegankelijk te maken als linked open data. EƩn van de doelen van dit project is het publiceren van 500 Wikipedia-artikelen over mediakunstenaars en hun werken uit de collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam, de RCE, het Van Abbemuseum, het Frans Hals Museum en LIMA. Er vinden in dit kader diverse schrijfmiddagen plaats. Lees meer over het project Mediakunst op de website van LIMA.

 

Wikimedia Kennisplatform

In 2021 introduceerden we het Wikimedia Kennisplatform bij medewerkers van erfgoedorganisaties. Het platform geeft uitleg over het werken met Wikipedia, Wikimedia Commons en Wikidata. Een centrale plek waarĀ professionals terecht kunnen die vragen hebben over het delen van kennis en collecties via Wikimedia.Ā Het platform is in ontwikkeling en wordt doorlopend aangevuld.