Wikimedia training: gedeeld erfgoed – Suriname en het Caribisch gebied

 

Wikimedia Nederland organiseert in de periode van april-juni 2021 een online Wikimedia training voor mensen, initiatieven en organisaties, die kennis en (cultureel) erfgoed beheren over de geschiedenis van Suriname, het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden, en Europees Nederland, en met name over de interactie tussen deze regio’s.

Tijdens de training ga je als deelnemer actief kennis en erfgoed delen op Wikimediaprojecten. Deze projecten bereiken een wereldwijd miljoenenpubliek. Je wordt verwelkomd en rondgeleid in de internationale Wikimediabeweging en je krijgt inzicht in de werkwijze en structuur van Wikipedia, Wikimedia Commons, Wikidata en Wikisource, relevant auteursrecht en privacyregels, tools voor contentuploads en dataverrijking. Er wordt speciaal aandacht besteed aan specifieke uitdagingen omtrent het respectvol delen van kennis over beladen thema’s zoals kolonialisme en slavernij.

Inhoud

De training bestaat uit vier masterclasses van vier uur, en een afsluitende praktijkdag (‘hackathon’) waar het geleerde in de praktijk gebracht wordt. De masterclasses worden gegeven door medewerkers van Wikimedia Nederland en internationale gastsprekers uit de culturele sector en Wikimediagemeenschap. Aan de praktijkdag (hackathon) nemen ook Wikimediavrijwilligers en erfgoedprofessionals met wiki-ervaring deel; zij begeleiden de cursisten als mentor.

 

Voor wie?

  • Bij deze training is iedereen welkom die kennis en (cultureel) erfgoed beheert en wil delen:
  • Individuen, leden van maatschappelijke en culturele initiatieven, medewerkers en vrijwilligers van culturele instellingen, onderzoekers en studenten.
  • Je bent actief in, of bezig met erfgoed over, Suriname, het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden, en Europees Nederland.
  • Je werkt met kennis, afbeeldingen, publicaties en andere vormen van (digitale) informatie en/of erfgoed die je onder een vrije licentie met de wereld kan (en mag) delen.

Wanneer?

Masterclass 1 – De wereld van Wikimedia en Wikipedia

vrijdag 23 april 2021, 12.00-16.00 UTC

Masterclass 2 – Beeld en media delen via Wikimedia Commons

Woensdag 12 mei 2021, 12.00-16.00 UTC

Masterclass 3 – Meertalige gestructureerde data: Wikidata

Vrijdag 28 mei 2021, 12.00-16.00 UTC

Masterclass 4 – Bronnen delen via Wikisource

Vrijdag 11 juni 2021, 12.00-16.00 UTC

Praktijkdag / hackathon

Zaterdag 26 juni 2021, 12.00-20.00 UTC

Meer informatie en aanmelden

Aanmelden kan vóór 15 april via dit inschrijfformulier.

Meer informatie over de masterclasses (met updates over o.a. gastsprekers en literatuurlijst) vind je op deze cursuspagina op Wikipedia. Praktische informatie over deelname vind je op deze webpagina.

 

Vragen?

Neem contact op met projectleider Sandra Fauconnier: projecten@wikimedia.nl

Deze training is mede mogelijk gemaakt door Stichting GO Fonds.