Sessies

Het programma tijdens WikiconNL 2024 bestaat uit sessies welke zijn onderverdeeld in de volgende drie tracks en daarnaast hebben we nog een internationale track:

  • Track 1: Doen
  • Track 2: Dialoog
  • Track 3: Luisteren

Onderstaand een overzicht van de sessies per track in chronologische volgorde.

Houd er svp rekening mee dat het programma nog in uitvoering is en tijdstippen ook nog kunnen wijzigen in de aanloop naar de conferentie.

 

Op de webpagina Sprekers vind je meer informatie over de personen die een sessie verzorgen.

 

Plenair 

Keynote-spreker

Dr. Mirko Schäfer 

10:15 – 11:00 uur

Dr. Mirko Schäfer, universitair hoofddocent bij het focusgebied Governing the Digital Society aan de Universiteit Utrecht verzorgt de keynote speech. In zijn keynote zal Schäfer in gaan op de rol van de encyclopedie als onafhankelijke en educatieve kennisbron en bespreekt hij uitdagingen zoals de ondermijning van betrouwbaarheid door framing en politisering, en het misbruik van gemeengoed voor de productie van AI content. Schäfer kijkt ook vooruit en deelt best practices voor het gebruik van data.

Uitreiking verbindingsprijs

Frans Grijzenhout 

17:00 – 17:15 uur

Bestuursadviseur Frans Grijzenhout reikt de Verbindingsprijs uit. Dit nieuwe initiatief van Wikimedia Nederland eert jaarlijks bijzondere bijdragen aan de bevordering van vrije kennis. Personen, organisaties, samenwerkingen, projecten en initiatieven in Nederland, Vlaanderen, Suriname, en het Caribische deel van het Koninkrijk zijn uitgenodigd vrije kennis-projecten voor te dragen.

Track 1 Doen

 

Wikiwijzer

Ronn

11:15- 12:20 uur

Een introductie voor wie meer wil weten over het wie, wat en waarom van Wikipedia. Waar let je op bij het schrijven van een artikel en verzamelen van beeldmateriaal? We gaan in vogelvlucht langs onderwerpen als encyclopedische relevantie en neutraliteit, auteursrechten, gebruik van bronnen, privacy, Wikiquette, de beeldbank Wikimedia Commons en databank Wikidata. Er is voldoende ruimte om vragen te stellen en jezelf (nog) wikiwijzer te maken.

Workshop #SheSaid

Ciell

13:25- 13:55 uur

„Hij was een beetje dom” – menig Nederlander zal zich deze uitspraak van aankomend prinses Maxima Zorreguieta nog kunnen herinneren, maar wat was ook alweer de context waarin ze deze uitspraak deed?

Het Wikiproject Gendergap zet zich in voor meer content over vrouwen+ op de Nederlandstalige wikiprojecten, en helaas is ook op Wikiquote het aantal pagina’s dat citaten van vrouwen toelicht de grote minderheid. Van oktober tot december 2024 wordt daarom de schrijfactie #SheSaid ook voor de Nederlandstalige Wikiquote georganiseerd.

Deze workshop geeft een korte introductie over Wikiquote, waarna er ook tijd is om je eerste pagina aan te maken.

Doelgroep: Wiki bewerkers met enige ervaring in het bewerken van wiki’s

Introductory Wikidata workshop 🇬🇧

Jan Ainali

14:00- 15:05 uur

This is an introduction to Wikidata given as a workshop. All participants will do some editing after have been given a brief introduction to what Wikidata is and how it works. You don’t need any Wikidata experience at all, it is okay to never have done a single edit before. After the session, participants will know what items, properties, qualifiers and ranks are and know how to use references on Wikidata.

 

Wiki-pubquiz 

Let op, deze sessie start iets later dan in het programma vermeld staat. Startijd is 15:50 uur.

Test je kennis en opzoekkunde in deze snelle pubquiz! Vorm een team met je mede-Wikimedianen en strijd voor kortdurende roem en mooie prijzen. Gebruik van Wikipedia tijdens quizzen is meestal een no-go, maar wordt nu juist aangemoedigd. De teams strijden in meerdere rondes tegen elkaar. De meest vreemde onderwerpen komen langs, als het maar op Wikipedia staat. Met natuurlijk een plaatjes- en muziek ronde.

 

Track 2 Dialoog

 

Dialoog over frictie rondom Vlaamse onderwerpen op Wikipedia

Frans Grijzenhout & Geert van Pamel

11:15 – 12:20 uur

Bij de Vlaamse bewerkers van Wikipedia is regelmatig frustratie hoorbaar over de manier waarop Nederlandse bewerkers en moderatoren omgaan met hun artikelen. Vlaamse onderwerpen worden naar hun mening te snel afgedaan als niet-encyclopedisch. Er zijn verschillende interpretaties van de minimumeisen voor bronvermelding en referenties. Uit goedbedoelde bewerkingen blijkt een tekort aan kennis over Vlaanderen en leiden aanpassingen snel tot irritaties over en weer.
Geert van Pamel en Frans Grijzenhout modereren deze discussiebijeenkomst met Nederlandse en Vlaamse moderatoren en bewerkers. Aan de hand van enkele voorbeelden wordt vastgesteld of het probleem gedeeld wordt en waar precies de knelpunten zitten. Vervolgens worden suggesties besproken die kunnen bijdragen aan het verbeteren van de samenwerking tussen Vlaamse en Nederlandse bewerkers.

 

Maximaal aantal deelnemers: 15 (vol = vol)

Wikipedia & AI: vrienden of vijanden?

Marian Grubben

13:25 – 15:05 uur

De ontwikkeling van AI zal grote invloed gaan hebben op Wikipedia. Veel AI systemen worden getraind met data van onder andere Wikipedia. Wat betekent dit voor de motivatie van vrijwilligers om ook in de toekomst artikelen te blijven schrijven en updaten? Hoe kunnen we AI gebruiken om het werken aan Wikipedia beter en eenvoudiger te maken? Gaan chatbots Wikipedia vervangen als preferentiële user interface? Kunnen AI systemen uiteindelijk de taak van Wikipedianen grotendeels overnemen of zal er altijd menselijke inbreng nodig zijn? Welke lessen zouden de ontwikkelaars van AI systemen kunnen leren van de Wikipedia gemeenschap? Kom met ons brainstormen over deze en nog vele andere vragen!

De sessie ‘de toekomst van kennis’ biedt voorafgaand aan deze sessie de gelegenheid om meer te leren over kennis en technologie. Tijdens deze dialoogbijeenkomst bieden spreker en trainer Sirous Kavehercy, en creatieve coder Hay Kranen een inleiding op Artificial Intelligence.

FLITSPRESENTATIES

15:35 – 16:40 uur

 

Zoektocht naar het werk van een onbekende barok-schilderes

Ian Velthuis

Voor het Gendergap project onderzocht ik het werk van Anna Catharina Block (1642–1719). Het werd een klein project om zoveel mogelijk werken van haar op Wikimedia Commons te zetten. Een zoektocht langs verschillende musea leidde tot uiteenlopende resultaten en laat zien hoe je als Wikipediaan kan bijdragen aan het ontsluiten van informatie.

WikiWoordenboek

Marco Swart

Twintig jaar terug begon een handjevol enthousiastelingen met het Nederlandstalige deel van Wiktionary: WikiWoordenboek. Nu zijn we ruim 900.000 pagina’s rijker en gemiddeld wordt elke seconde minstens een daarvan door iemand geraadpleegd. Wat is het geheim achter dit succes en hoe ziet de toekomst eruit?

Nieuwe Campaign Event tool

Geert van Pamel

De nieuwe Wiki Event registration tool is beschikbaar op Meta, in pilotmodus. Het is de bedoeling om dit ook uit te rollen op de Wikipedia’s. Dit zal het aanmaken van events en het registreren van de deelnemers gemakkelijker maken en parallel draaien met de Programs & Events tool, die dan kan zorgen voor de statistieken. Deze nieuwe Events tool is geïntegreerd in de gewone Wikimedia-omgeving; het draait niet op een aparte server met aparte OAuth toegangscontrole. Tijdens deze flitspresentatie zal Geert van Pamel een demonstratie geven van de nieuwe tool.

 

Deze activiteit is bedoeld voor projectbegeleiders die een (lokale, nationale, regionale, of wereldwijde) Wiki activiteit opzetten met registratie van deelnemers.

Voorstel om Wikimedia categorieën te migreren naar Wikidata

Geert van Pamel

Tijdens deze flitspresentatie doet Geert van Pamel het voorstel om Wikimedia categorieën systematisch te registreren en te synchroniseren in Wikidata.
Deze activiteit is bedoeld voor geavanceerde gebruikers die Wikidata combineren met andere platformen zoals Wikimedia Commons en Wikipedia (in verschillende talen). Inzicht in de hiërarchische structuur van Wikidata, en bepaalde properties die verband houden met categorieën is een toegevoegde waarde.

 

Deze flitspresentatie is bedoeld voor projectbegeleiders die een (lokale, nationale, regionale, of wereldwijde) Wiki activiteit opzetten met registratie van deelnemers.

Track 3 Luisteren

 

Waarom een museum de wereld vrij toegankelijke erfgoedinformatie wil bieden?

Marco Streefkerk

11:15 – 11:45 uur

Erfgoedinstellingen beheren rijke (collectie)informatie waarmee ze hun missie proberen te realiseren. Online zoeken musea, archieven en bibliotheken naar manieren om het bereik, gebruik en impact van de informatie te vergroten. De Wikimedia gemeenschap en de Wiki-platformen kunnen daarin voorzien. Vanuit die gedachte zoekt ook de Anne Frank Stichting de samenwerking. De stichting wil via interactie met de Wikimedia gemeenschap het gebruik van de Anne Frank Kennisbank vergroten en de waarde van haar bestaan voor erfgoedinstellingen onderzoeken.

De toekomst van kennis

Sirous Kavehercy

13:25 – 15:05 uur

Waarom willen we dingen weten? Wat weten we eigenlijk precies? En wat doet kennis met ons? Door de eeuwen heen hebben verschillende disciplines geprobeerd unieke perspectieven te bieden op de manier waarop kennis in samenlevingen wordt gedefinieerd, geproduceerd en overgedragen. Door de snelle opmars van digitale technologieën staan we voor belangrijke vraagstukken over de toekomst van kennis. Kennis wordt anders gegenereerd, geïnterpreteerd en verspreid. Tegelijkertijd zijn er ook nieuwe manieren ontstaan om kennis meer open en toegankelijk te maken en te delen. Hierdoor moeten we wellicht als individuen én als maatschappij onze blik op kennis aanpassen en onze perspectieven verbreden. In deze presentatie duiken we in de complexe wereld van kennis in het digitale tijdperk en nodigen we je uit om over deze onderwerpen te reflecteren met behulp van praktijkvoorbeelden. De sessie ‘Wikipedia & AI: vrienden of vijanden?I’  biedt aansluitend hierop de mogelijkheid gezamenlijk te discussiëren.

Using Wikipedia in the Classroom?!

Tsolin Nalbantian

13:25 – 14:30 uur

When I tell my students and colleagues that the final project of my classes is the writing of a Wikipedia entry, I am often met with nervousness (from students) and suspicion (from colleagues). They both often say “That’s not ‘real’ research!” But Wikipedia is an ideal medium to get students to engage in participatory learning and gain research, writing, and digital skills. Even better, they transfer their findings to the larger public, making their training more societally relevant. By integrating Wikipedia, the world’s premier open-access encyclopedia, into the training of Leiden University BA and (Res)MA students interested in the Middle East, my students link their university education with society and make that education more dynamic and immediately relevant. Plus, for professors it is a far more interesting exercise than the often brain-numbing activity of grading.

Movement Charter update

Ciell

14:35 – 15:05 uur

De Wikimedia Movement Charter is het eerste document in meer dan 20 jaar Wikimedia dat een totaaloverzicht geeft van de hoogste verantwoordelijkheden in onze beweging. Daarnaast introduceert het de Global Council, die enkele verantwoordelijkheden met directe betrekking op Wikimedia-organisaties en wiki-projecten zal overnemen van de Foundation, en het concept van Hubs.

 

In juni 2024 wordt de internationale gemeenschap gevraagd om zich uit te spreken over het document in een stemming: deze presentatie geeft een overzicht van het Charter zoals het ter stemming zal worden voorgelegd.

De oorlog voor de rechter. Digitalisering van het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging

Edwin Klijn

15:35 – 16:35 uur

In deze sessie aandacht voor een van de meest “beladen” archieven in ons land, het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR). Het CABR omvat de dossiers van circa 425.000 personen die kort na de oorlog van collaboratie met de Duitse bezetter verdacht werden. Per 1 januari 2025 vervallen de openbaarheidsbeperkingen voor dit archief en is het voor iedereen zonder restricties te raadplegen. Het Nationaal Archief, het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies, het Huijgens Instituut en WO2NET (voorheen Oorlogsbronnen) zijn een project opgestart om het archief te digitaliseren, volledig doorzoekbaar te maken en online te presenteren. Projectleider Edwin Klijn vertelt meer over de Bijzondere Rechtspleging, het archief en het project.

Internationale track🇬🇧

 

An introduction to the FSFE

André Ockers🇬🇧

11:15 – 11:45 uur

After an overview of the Free Software Foundation Europe, the focus will shift to important details, including current activities. Other general and background information will be shared as well.

URAA en Publiek domein in Nederland

Maarten Zeinstra

11:50 – 12:20 uur

Het Amerikaans URAA heeft impact op de duur van het auteursrecht van werken op Wikimedia Commons. Hoe werkt het internationaal auteursrecht en waarom verschilt het publiek domein per land? Maarten geeft een algemene introductie in het publiek domein en ligt de wisselwerking tussen verschillende wetgeving uit.

How do the U4C and UCoC serve the Wikimedia movement?

Abigail Adu-Daako WMF Trust & Safety🇬🇧

13:25 – 13:55 uur

To realize our vision of a world in which everyone can share in the sum of all human knowledge, the UCoC and Enforcement Guidelines(EGs) were developed in collaboration with the community to create positive, safe, and healthy spaces within communities. To provide an equitable and consistent application of the UCoC, the Universal Code of Conduct Coordinating Committee (U4C) is currently being set up to enforce the UCoC, particularly in small and medium-sized communities that usually don’t have their own arbitration committees/adjudication structures. This session seeks to discuss the work and impact of the UCoC and U4C as well as gather insights and input from community members on how they envision the UCoC/EGs will benefit their communities and how they will want the U4C to serve their communities.

Monumental Moments

Duo Brandits: Vanessa & Shandra🇬🇧

14:00 – 15:05 uur

Monumental Moments, led by Vanessa and Shandra Rouse in St. Eustatius, was a novel photo expo part of the Wiki Loves Monuments initiative, showcasing local heritage through photography. This groundbreaking event aimed to deepen community engagement with historic sites and inspire the next generation through educational workshops. Its success highlighted the transformative potential of combining culture, community, and global digital initiatives into impactful real-world experiences. We will discuss in detail the path we took that led to a successful event, hoping to inspire those in attendance today.

Somebody is wrong on the internet and other powerful motivations to edit Wikipedia

Dariusz Jemielniak🇬🇧

15:35 – 16:40 uur

Altruism is often touted as the reason to edit Wikipedia, but let’s be honest – many of us edit simply because we think someone else is wrong. In the session I would like to discuss conflicts as a driving force behind editing Wikipedia and the impact the growing disinformation may have on this dedicate ecosystem.