Sprekers

Onderstaand een overzicht van de personen die tijdens WikiconNL op 18 mei 2024 een sessie verzorgen. Sprekers staan gerangschikt op alfabetische volgorde (voornaam).

Op de webpagina Sessies vind je een overzicht van de sessies per track.

Abigail Adu-Daako🇬🇧

Abigail is a member of the Trust and Safety policy team at the Foundation. Her work primarily focuses on collaborating with the Wikimedia community to create policies to keep Wikimedia communities and platforms safe as well as advising internal teams on safety risks of new products, features, projects, etc..

 

André Ockers🇬🇧

After policy studies André worked for local public broadcasting and for people with vision disabilities. Using Free Software at home from 2009, he joined the Free Software Foundation Europe in 2014. A proofreader, translator, booth organiser, (deputy) coordinator and GA member, André has 10 years of experience in the FSFE.

 

Ciell

Ciell schrijft voor Wikipedia sinds 2006 en is onder andere moderator op de Nederlandstalige Wikipedia, en op Wikimedia Commons. Sinds 2007 geeft ze trainingen en presentaties over verschillende aspecten van het werken aan een wereldwijde encyclopedie.

 

Dariusz Jemielniak🇬🇧

Dariusz Jemielniak is a Polish scholar and author, and an experienced Wikipedian. He gained prominence with his research on open collaboration, notably in his book “Common Knowledge? An Ethnography of Wikipedia.” and “Collaborative Society” (co-authored with A. Przegalinska). Jemielniak is also a professor of organization studies at Kozminski University in Warsaw, faculty associate at Berkman-Klein Center for Internet and Society at Harvard University and a vice president of Polish Academy of Sciences. He serves on the Wikimedia Foundation’s Board of Trustees.

 

Duo Brandits: Vanessa & Shandra 🇬🇧

Duo Brandits is a unique marketing & communications company, powered by a motivated duo of fearless women, Shandra and Vanessa Rouse. We specialize in helping businesses drive measurable results through marketing efforts and offer an array of services including marketing consultation, event planning, videography, photography, social media management, brand awareness and development and so much more.

 

Edwin Klijn

Edwin Klijn (1970) is projectleider van Oorlog voor de Rechter. Voorheen was hij onder meer programmamanager van Netwerk Oorlogsbronnen, het Historische Kranten-project van de Koninklijke Bibliotheek en betrokken bij verschillende digitaliseringsprojecten. Samen met Robin te Slaa werkt hij aan een driedelig naslagwerk over de Nationaal-Socialistische Beweging.

Frans  Grijzenhout

Frans Grijzenhout schrijft artikelen voor Wikipedia over Franse auteurs en over de geschiedenis van Suriname. In 2002 ontving hij de zilveren pen voor een artikel over Théophile de Viau. Hij was jurylid van de Schrijfwedstrijd 2023 en de fotowedstrijd Wiki Loves Heritage Belgium 2023. Af en toe helpt hij beginnende Wikipedianen tijdens schrijfbijeenkomsten. Frans is lid van Wikimedia Nederland en van Wikimedia België. Van 2014-2020 was hij voorzitter van Wikimedia Nederland. Hij organiseerde meerdaagse trainingen voor nieuwe bestuursleden van Wikimedia chapters en usergroups tijdens de Wikimedia Summits in Berlijn en hij modereert korte workshops over bestuurswerk voor de affiliaties van de landen in Centraal- en Oost-Europa.

Geert van Pamel

Geert van Pamel is actief vrijwilliger sinds 2005 voor Wikipedia en andere Wikimedia-projecten en sinds 2014 oprichter en bestuurder van Wikimedia België vzw, de nationale organisatie die zorgt voor het bekendmaken en stimuleren van het gebruik van Wikipedia en de andere Wikimedia-projecten van de Wikimedia Foundation. Wikimedia België ijvert voor een nauwe samenwerking tussen de verschillende “Open knowledge” verenigingen, musea, het onderwijs, de kunstwereld en andere culturele en wetenschappelijke instellingen, in overleg met onze zuster-organisaties Wikimedia Nederland, Frankrijk en Duitsland.

Hay

Hay Kranen (Nijmegen, 1983) bouwt digitale dingen in het grijze gebied tussen kunst, techniek, data en verhalen. Hij was newsroom developer bij de Volkskrant, Wikipedian in Residence bij de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief en data developer bij onderzoeksprogramma Pointer van KRO-NCRV. Nu is hij werkzaam als zelfstandig creative coder. Daarnaast schrijft hij elke twee weken De Circulaire, een nieuwsbrief met de beste linkjes van het internet en drie met zorg uitgekozen kattengifjes.

Ian Velthuis

Ian Velthuis is historicus, meer of minder actief Wikipediaan en tijdelijk projectleider bij Wikimedia Nederland.

 

Hij heeft onlangs deze blog geschreven waarin hij zich voorstelt.

Jan Ainali 🇬🇧

Jan Ainali, User:Ainali, is a Wikidata editor since 2012 and has done over 100,00 edits. Together with User:Abbe98 he has done over 100 livestreamed Wikidata editing sessions explaining thought processes, intricacies of Wikidata and demoing tools.

 

 

Maarten Zeinstra

Maarten Zeinstra is voorzitter van de vereniging Open Nederland, een vereniging die zich bezighoudt met alle domeinen van open, waaronder open source en open kennis. Hij is zelfstandig jurist (IP-Squared) en werkt o.a. als nationaal coordinator voor Knowledge Rights 21 en de branchevereniging voor de archiefsector Nederland (KVAN). Hij is mede-organisator van de Nederlandse en internationale publiek domeindag.

 

 

Marco Streefkerk

Marco Streefkerk zet zich in om erfgoed en cultuur relevant te houden in een steeds meer digitale samenleving. Hij heeft ervaring in (inter)nationale projecten en activiteiten in dienst van musea, archieven, bibliotheken en private partijen. Momenteel werkt hij, naast de Anne Frank Stichting, als zelfstandige bij Allard Pierson en Teylers Museum. Daarnaast is hij actief lid van het Europeana Netwerk en van de eerste pan-Europese partij Volt.  

 

 

Marco Swart 

Marco Swart is een van de moderatoren van WikiWoordenboek. Ook beroepshalve houdt hij zich bezig met de facilitatie van cocreatie, eerder is hij onder meer wethouder van Enschede en Deventer geweest.

 

 

Marian Grubben

Marian Grubben werkte ruim dertig jaar voor de Europese Commissie in Brussel, voornamelijk aan EU beleid en wetgeving over telecommunicatiediensten, digitalisering en de interne markt. Sinds 2023 biedt zij haar diensten aan als vrijwilliger bij Wikimedia NL en Wikimedia EU.

 

 

Mirko Schäfer  Keynote-spreker

Mirko Tobias Schäfer is universitair hoofddocent bij het focusgebied Governing the Digital Society aan de Universiteit Utrecht en de afdeling Information & Computing Sciences. Hij is medeoprichter en de Sciences Lead van de Data School. Zijn onderzoek draait om verantwoorde AI en data-praktijken en de impact van dataficatie op democratie en burgerschap. Mirko is Visiting Professor aan het Helsinki Institute for Social Sciences & Humanities (Universiteit van Helsinki) en tevens lid van de Adviescommissie Analytics van het Ministerie van Financiën.

 

 

Ronn

Ronn deed in 2004 zijn eerste bewerking op de Nederlandstalige Wikipedia. Hij schrijft vooral over geschiedenis en (beeldhouw)kunst uit de Benelux. Inmiddels globaal 125.000 bewerkingen en ruim 3.500 artikelen verder, durft hij zich wel ervaringsdeskundige te noemen. Hij helpt graag anderen op weg in de wondere wereld van Wikipedia.

Sirous Kavehercy

Sirous Kavehercy is spreker, gastdocent en adviseur op gebied van communicatie en digitale innovatie. Als oprichter van managementadviesbureau Tripylon Media ondersteunt hij bedrijven bij hun digitale transformatie. Sirous verbindt verschillende vakgebieden met elkaar, wat altijd tot verrassende inzichten leidt.

Tsolin Nalbantian 🇬🇧

Tsolin Nalbantian is an Associate Professor of Modern Middle Eastern History at Leiden University. Her teaching and research interests include minorities and diasporas in the Middle East and the contemporary histories of Turkey, Syria, and Lebanon. In addition to her academic research and publications, in 2021, she received a Comenius Fellowship from the Dutch Ministry of Education in 2021 to embark on project that integrates Wikipedia with the university classroom.