Skip to main content

Terugblik bijeenkomst WGC 29 augustus 2020 ‘Slavernij’

Geplaatst op 28 september 2020

Op zaterdagmiddag 29 augustus in Nederland en zaterdagochtend vroeg in Aruba, Bonaire en Curaçao namen zo’n twintig mensen deel aan de derde online bijeenkomst van het project Wiki goes Caribbean (WGC) met het thema ‘Slavernij’.

Op 17 augustus, de dag waarop de Curaçaose slavenopstand wordt herdacht, zijn de slaven- en emancipatie registers van Curaçao online beschikbaar gemaakt. Coen van Galen, associate professor aan de Radboud Universiteit Nijmegen en leider van dit project, gaf een presentatie over de registers. Aan de hand van namen en indeling van het register schetste hij een persoonlijk beeld van de mensen die op Curaçao als slaven geregistreerd werden en hun geschiedenis, en hij legde de deelnemers uit hoe zij gebruik kunnen maken van de registers voor onderzoek of het achterhalen van familiegeschiedenis. Hierna splitste de groep zich op om deel te nemen aan werksessies waarin zij leerden Wikipedia te bewerken en/of gebruik te maken van de vertaaltool voor het vertalen van artikelen van b.v. de Nederlandse Wikipedia in het Papiaments.

Heb je de bijeenkomst gemist maar ben je getriggerd door het onderwerp? Op de evenementpagina vind je een overzicht van beschikbare bronnen, beeldmateriaal en artikelen die nog missen en waarmee je aan de slag kan.

De volgende online bijeenkomst van Wiki goes Caribbean heeft als thema ‘Kunst & Literatuur’ en vindt plaats op zaterdag 24 oktober. Inschrijven kan via de website van Wikimedia Nederland.

Deel dit artikel op: