Skip to main content

Project Deel je Data: Kennis delen via Wikipedia, is kennis delen met de wereld

Geplaatst op 29 juli 2019

Wikimedia Nederland begeleidt de Nederlandse erfgoedsector met het project 'Deel je Data' bij het delen van collecties via Wikiprojecten als Wikipedia, Wikimedia Commons en Wikidata. Collecties kunnen op deze manier beschikbaar worden gemaakt voor iedereen, waar dan ook ter wereld.

Erfgoedinstellingen en bibliotheken in Nederland beschikken over waardevolle collecties. Via Wikimedia Commons, de beeldbank van Wikipedia, kunnen collecties ter beschikking worden gesteld aan vrijwilligers die onder andere voor Wikipedia schrijven. Via Wikidata kunnen erfgoedinstellingen collecties aan elkaar verbinden en hun eigen data verrijken. Collecties die op deze manier worden ontsloten bereiken vaak een veelvoud van het aantal bezoekers dat eigen online platforms van instellingen bereiken. 

Deel je Data

Wikimedia Nederland heeft het project ‘Deel je Data’ opgezet. Dit project omvat vier masterclasses en deelname aan de afsluitende tweedaagse Wiki Techstorm. De masterclasses zijn ontwikkeld om erfgoedinstellingen en (universitaire) bibliotheken te begeleiden bij het ontsluiten van (delen van) collecties. Tijdens de Wiki Techstorm kunnen Deel je Data-deelnemers samen met Wikimedianen en developers aan de slag om hun data en beelden te uploaden naar de Wikiprojecten. De vrij toegankelijke masterclasses zijn met name interessant voor dataspecialisten, informatiespecialisten en digitalecollectiebeheerders werkzaam bij erfgoedinstellingen en bibliotheken. Van 1 augustus t/m 30 september is het mogelijk officieel in te schrijven via de webpagina ‘Deel je Data’.

Deel dit artikel op: