18 september 2018

‘Wiki goes Caribbean’ in het Nationaal Archief in Den Haag

door Daniëlle Jansen

Zaterdag 15 september werd de eerste Wiki goes Caribbean schrijfbijeenkomst in het Nationaal Archief in Den Haag goed bezocht. Zestien enthousiaste nieuwe Wikipedianen gingen onder begeleiding van vijf ervaren Wiki-coaches aan de slag met het schrijven van artikelen over Suriname en het Caribisch gebied.

In de studiezaal van het Nationaal Archief, met veel boeken en ander documentatiemateriaal tot een ieders beschikking, werden de eerste stappen op het Wiki-pad gezet. Sommigen gingen aan de slag met het uitbreiden en actualiseren van artikelen die al summier beschreven waren op Wikipedia, anderen waren juist bezig met het schrijven van nieuwe artikelen over Surinaamse en Caribische onderwerpen. Van een omschrijving van Fort Buku en de rol van deze nederzetting in de eerste Boni-oorlog, de uitleg van Srefidensi Dey tot kleding van Kari’na-indianen en van auteurs als Reinier Artist tot architect Pieter Antonie van Stuivenberg: de onderwerpen waar men veel van afwist en over schreef waren heel divers.

Iedere (nieuwe) Wikipediaan had zo zijn eigen interessegebieden en eigen redenen om bij de schrijfmiddag aanwezig te zijn. Het merendeel van de deelnemers was van mening dat er nog veel belangrijke onderwerpen uit Suriname en het Caribisch gebied niet of onvolledig beschreven zijn op de Nederlandstalige Wikipedia. Veel schrijvers van deze goed bezochte bijeenkomst in het Nationaal Archief besloten dan ook om niet alleen thuis aan de slag te gaan, maar ook tijdens de Wiki goes Caribbean bijeenkomsten die nog gepland staan. De eerstvolgende WGC-bijeenkomst is vrijdag 28 september bij Atria in Amsterdam. Het schrijfthema daar is Surinaamse en Caribische vrouwen, maar je kunt ook gerust over andere Caribische en Surinaamse onderwerpen schrijven. Vergeet je niet aan te melden voor deze bijeenkomst.

Voor iedereen die geïnteresseerd is in het schrijven over Surinaamse en Caribische onderwerpen op Wikipedia: houdt onze projectpagina ‘Wiki goes Caribbean’ op Wikipedia in de gaten voor alle bijeenkomsten en evenementen in de herfst. Vergeet ook niet dat de hele maand september nog ‘Wiki goes Caribbean’ schrijfmaand is op Wikipedia: we hebben honderden inspiratie-linken gemaakt van artikelen die nog ontbreken op Wikipedia. Doe mee om de informatie op Wikipedia over Suriname en het Caribisch gebied te schrijven, verbeteren, uit te breiden of te actualiseren.

Participants WGC hard at work, by Layka100, CC BY-SA 4.0

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt