WikiconNL 2024

WikiconNL is de jaarlijkse conferentie over Wikipedia, Wikimedia, digitaal erfgoed en vrije toegang tot informatie in een veranderende wereld.

Thema

Het thema voor WikiconNL in 2024 is ‘Tussen strijd en samenwerking’.

Binnen dit thema kan het gaan om de impact van conflicten in de wereld op Wikimediaprojecten, de interactie met de actualiteit en maatschappelijke discussies, nieuwe technologische ontwikkelingen en het effect daarvan op Wikipedia en vrije kennis. Maar ook om de dynamiek achter de schermen om consensus te krijgen over inhoud en werkwijzes.

Wanneer en waar?

WikiconNL 2024 vindt plaats op zaterdag 18 mei bij Beeld & Geluid aan de Media Parkboulevard 1 in Hilversum.

Programma

Het programma is opgedeeld in vier tracks: Doen, Dialoog en Luisteren, en een internationale track waarbij deelname online mogelijk is. Bekijk alvast de sprekers en sessies van WikiconNL 2024.

 

Keynote-spreker is dr. Mirko Schäfer, universitair hoofddocent bij het focusgebied Governing the Digital Society aan de Universiteit Utrecht. In zijn keynote zal Schäfer ingaan op de rol van encyclopedieën als onafhankelijke en educatieve kennisbron, en bespreekt hij ook uitdagingen zoals de ondermijning van betrouwbaarheid door politisering en het misbruik van gemeengoed voor de productie van AI content.

 

WikiconNL biedt een gevarieerd programma voor zowel startende als ervaren Wikipedianen. Voor nieuwkomers is er een introductiebijeenkomst, want waar let je eigenlijk op bij het schrijven van Wikipedia-artikelen? Voor ervaren deelnemers zijn er sessies zoals een Wikidata- introductie, een workshop #Shesaid over Wikiquote, en een discussiebijeenkomst met Nederlandse en Vlaamse moderatoren en bewerkers over de omgang met Vlaamse onderwerpen op de Nederlandse wiki. Naast deze sessies worden er ook flitspresentaties gehouden over diverse onderwerpen, zoals een nieuwe eventregistratie-tool en categorieën op Wikidata.

 

Verbindingsprijs 2024

Tijdens WikiconNL wordt ook de Verbindingsprijs 2024 uitgereikt. Meer informatie over de Verbindidngsprijs en de lijst met genomineerden.

 

Bekijk het volledige programma voor WikiconNL 2024.

Schrijf je nu in!

De officiële inschrijving is geopend, dus schrijf je nu in voor WikiconNL om verzekerd te zijn van een plek.

Voor wie?

WikiconNL richt zich op de Nederlandse Wikipedia gemeenschap, geïnteresseerden die deel uitmaken van de Wikimedia-beweging, medewerkers en organisaties van erfgoedinstellingen, archieven, bibliotheken, musea en andere betrokkenen in open kennis, open cultuur en open source en data toepassingen.

 

 

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, CC BY-SA 4.0

WikiconNL 2024 wordt georganiseerd in samenwerking met Beeld & Geluid