11 december 2014

De eerste Europeana Sounds workshop op 10 januari 2014

Schrijven over vogels op Wikipedia bij Beeld en Geluid

Op 10 januari organiseert het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid de eerste edit-a-thon in samenwerking met Wikimedia Nederland en Xeno-canto. Deze schrijfsessie richt zich op vogelgeluiden, met als doel Wikipedia te verrijken met audio en uit te breiden met informatie over specifieke vogelsoorten.

Tijdens deze edit-a-thon vragen we vogelaars en Wikipedianen om Wikipedia aan te vullen met hun kennis, expertise en de artikelen te verrijken met veldopnames van vogelgeluiden uit diverse collecties, zoals die van Beeld en Geluid, de British Library, de wereldwijde database met vogelgeluiden van Xeno-canto en de privecollecties van vogelaars en geluidenjagers. Naast het (leren) schrijven van artikelen op Wikipedia, is dit evenement een uitgelezen kans om elkaar te ontmoeten en kennis te maken met diverse bronnen over vogelsoorten en de collectie van Beeld en Geluid. 

Wat kunt u verwachten deze dag?

  • Een stoomcursus artikelen schrijven voor Wikipedia en het delen van geluiden via Wikimedia Commons. Tijdens het evenement zijn er vrijwilligers van Wikimedia Nederland aanwezig om te helpen.
  • Een workshop over het inzetten van natuurhistorische bronnen.
  • Geruime tijd om te werken aan artikelen op Wikipedia in het bijzondere gebouw van Beeld en Geluid.
  • Een uniek kijkje achter de schermen van het instituut met een rondleiding door de depots van Beeld en Geluid.

Europeana Sounds: A Gateway to Europes sound and music heritage
Het Europeana Sounds project, mede gefinancierd foor de Europese Commissie, geeft online toegang tot digitaal audiovisueel erfgoed. Meer dan 540,000 geluidsopnames van hoge kwaliteit komen dankzij dit project via Europeana beschikbaar. Dit project is een partnership tussen 24 nationale bibliotheken, geluidsinstituten, onderzoekscentra en universiteiten van 12 Europese landen. Europeana Sounds organiseert in 2015 en 2016 verschillende edit-a-thons door heel Europa om Wikipedia met geluid en muziek te verrijken en tegelijkertijd deze collecties in een waardevolle context te plaatsten. 

Doet u ook mee? 
Dan kunt u zich met dit formulier opgeven. Als u nog geen gebruikersnaam op Wikipedia heeft dan kunt u deze het beste voor het evenement aanmaken, dat kan via deze link. Deelname is gratis en inclusief lunch en rondleiding.

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt