31 augustus 2015

Europarlementariër Marietje Schaake keynote-spreker op Wikipediadag

Marietje Schaake is lid van van het Europees Parlement met belangstelling voor auteursrecht in het digitale tijdperk. Zij spreekt op 28 november 2015 over ‘Europa en het auteursrecht’. Haar keynote is onderdeel van de jaarlijkse Wikipediadag, de Wikimedia Conferentie Nederland in Utrecht. De conferentie gaat over Wikipedia, het delen van kennis en verwante onderwerpen.

In de zomer van 2015 is op het nippertje voorkomen dat het Europees Parlement een wijziging van het auteursrecht goedkeurde die verstrekkende gevolgen gehad zou hebben voor Wikipedia: tienduizenden door vrijwilligers gemaakte foto’s hadden van Wikipedia moeten worden verwijderd. Marietje Schaake, lid van het EP voor de Liberalen en Democraten, heeft hoog op haar agenda staan dat het auteursrecht moet aansluiten op de digitale technologieën van deze tijd.

De conferentie wordt georganiseerd door de Vereniging Wikimedia Nederland, die in Nederland de vrije encyclopedie Wikipedia ondersteunt. Centrale thema’s op 28 november zijn:

  • de resultaten van de samenwerking tussen de Wikimedia-beweging en musea, universiteiten en andere organisaties
  • Wikidata: de in rap tempo groeiende ‘database’ van Wikipedia
  • de werksfeer op Wikipedia.

Bij een ‘wiki-helpdesk’ kunnen de deelnemers concreet vragen stellen over het bewerken van wiki's.

Aan het slot van de conferentie vindt de prijsuitreiking van Wiki Loves Monuments plaats. Deze fotowedstrijd is inmiddels tweemaal door het Guinness Book of Records erkend als de grootste fotowedstrijd ter wereld.

Wikimedia Conferentie Nederland 2013, Sebastiaan ter Burg, CC-BY-SA 2.0

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt