5 maart 2018

Internationale Vrouwendag

Donderdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Vrouwen over de hele wereld komen bij elkaar om hun vrouwzijn te vieren. Maar ook om te laten zien dat gelijke rechten en kansen tussen vrouwen en mannen nog niet vanzelfsprekend zijn. De gendergap werkgroep zet Wikipedia in maart in het teken van de vrouw. Daarnaast worden er ook in Nederland speciale schrijf-evenementen georganiseerd in dit thema.

Wikimedia Nederland en de Zweedse Ambassade

De gendergap werkgroep van Wikimedia en de Zweedse Ambassade bundelen op Internationale Vrouwendag hun krachten om de internet gendergap - ongelijkheid tussen het aantal mannen en vrouwen op internet - aandacht te geven. De Zweedse regering is de eerste regering in de wereld die een feministisch buitenland beleid heeft afgekondigd, waarbij gelijke vertegenwoordiging voor mannen en vrouwen een van de fundamenten is. De gendergap werkgroep werkt al enkele jaren hard aan het verkleinen van de #Wikigap binnen Wikimedia projecten. Op 8 maart is er een uniek evenement waarbij we op de residentie van de Zweedse Ambassade aan de Lange Voorhout 28 in Den Haag een middag zullen werken aan Wikipedia-artikelen over toonaangevende vrouwen in wetenschap, bedrijfsleven, cultuur en politiek. Dit evenement is onderdeel van een internationale actie waaraan 40 (!) ambassades deelnemen. Deelnemen aan dit evenement is alleen nog online mogelijk.

Hier vind je inspiratie en suggesties voor te schrijven artikelen.

Speciale schrijfavond Wikikring Twente GenderGap

De Wikikring GenderGap schrijft over onderwerpen die in het interessegebied van vrouwen liggen om de gender gap op Wikipedia te verkleinen. Op donderdag 8 maart organiseren zij een speciale schrijfavond van 18.30 tot 20.00 uur in Bibliotheek Hengelo in het kader van Internationale Vrouwendag. Aansluitend vindt van 20.00 tot 22.30 uur een mooi avondprogramma plaats met inspirerende sprekers als Marjan Berk en Karin Dijkman. Daarnaast worden de Minikronieken getoond van Masja de Roy. Meer informatie over Wikikring Twente GenderGap Internationale Vrouwendag.

De vrouwen die je nooit hebt ontmoet

Iberocoop organiseert van 5 maart t/m 9 april de internationale schrijfwedstrijd The women you have never met om de gendergap te verkleinen. Binnen de Nederlandstalige Wikipedia wordt deze door de projectgroep Gendergap georganiseerd. Het doel is het verbeteren van Wikipedia's artikelen over vrouwen en het verbeteren van de kwaliteit van Wikipedia door de nadruk op het geslacht van het beschrevene te neutraliseren. Interesse? Breng een bezoek aan De vrouwen die je nooit hebt ontmoet.

By https://gullers.se, WikiGap, CC0

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt