10 maart 2016

Schrijfactie rondom Internationale Vrouwendag succesvol

Ruim veertig Wikipedianen werkten afgelopen weekend samen om Wikipedia én zusterprojecten vrouwelijker te maken in aanloop naar Internationale Vrouwendag. Het hele weekend stond in het teken van het verkleinen van de gendergap op Wikipedia.

De gendergap werkgroep zorgde voor genoeg inspiratie, deelnemers konden putten uit een lange lijst met gewenste artikelen. Wikpedianen waren zowel online als offline bereikbaar voor vragen.

Het weekend was succesvol. Ruim tachtig nieuwe vrouwelijke artikelen werden geschreven op Wikipedia. Vrijwilligers creëerden met behulp van Wikidata een galerij met ‘zelfportretten van vrouwen’ op Wikimedia Commons, de beeldbank achter Wikipedia. Het Nationaal Archief doneerde 18 nieuwe foto's van Internationale vrouwendag die onder CC-BY-SA licentie mogen worden hergebruikt. Twee afbeeldingen werden direct overgenomen in het Wikipedia artikel over Internationale Vrouwendag.

De gendergap werkgroep stopt niet na dit succes. Hun missie is de lijst met gewenste artikelen te laten verdwijnen. Elke maand is er een mogelijkheid om op locatie samen te werken tijdens de Gendergap WikiZaterdag. In de agenda kun je zien wanneer de komende Gendergap WikiZaterdag is gepland.

De teller staat op moment van schrijven op 134 nieuw aangemaakte artikelen en 27 bestaande artikelen die uitgebreid zijn sinds de start van het weekend. De resultaten zijn hier in te zien.

Lees meer over hoe jij kunt bijdragen op de 'Doe mee pagina'.

Internationale Vrouwendag, Nationaal Archief, CC-BY-SA 4.0

Foto: Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag opende staatssecretaris dAncona in Spijkenisse tentoonstelling "Vrouw en Rijk"

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt