4 november 2017

Winaars Wiki Loves Monuments 2017 bekend!

Een avondopname van de Drommedaris in Enkhuizen, gemaakt door Kateryna Baiduzha is de winnende foto van Wiki Loves Monuments 2017. 'Bij het maken van deze foto is goed gebruik gemaakt van techniek. Hierdoor wordt de prachtige lucht, waar beweging in lijkt te zitten, benadrukt. De lucht is goed gevangen en benadrukt het ontwerp. De compositie is zodanig gekozen dat het onderwerp komt goed tot zijn recht komt. De fotograaf heeft goed nagedacht over het standpunt.' aldus de jury.

De tweede plaats is voor Dmytro Balkhovitin met de foto Overwaard Mill No 4 Sunrise. Deelnemer C messier wint met een foto van het Rijksmuseum de derde prijs. Dit jaar was er een extra prijs te winnen in de categorie 'Missende Monumenten' - foto's van monumenten die voor september 2017 nog geen foto op Wikimedia Commons beschikbaar hadden.

De winnaar in de categorie missende monumenten is fotograaf Hardscarf met de inzending van een foto van de Gorechtflat in Groningen. Deze foto behaalde ook een plek in de top 10 in de algemene categorie van Wiki Loves Monuments Nederland 2017 en is met recht winnaar van de beste foto binnen de categorie missende monumenten. De jury oordeelde: 'Deze foto is heel origineel en verrassend door de fiets op de voorgrond. De fotograaf heeft goed gebruik gemaakt van het licht en er is een mooie spiegeling op het water. De fiets op de voorgrond trekt misschien de aandacht wat weg van het gebouw maar het stoort niet. Het gebouw is groot genoeg en komt goed tot zijn recht in deze compositie.'

Wiki Loves Monuments vond dit jaar plaats in 52 landen, duizenden fotografen deden mee. In totaal werden er ruim 240.000 foto’s ingestuurd, waarvan meer dan 6.000 van Nederlandse monumenten. Alle geüploade foto’s zijn nu vrij beschikbaar via Wikimedia Commons, Wikipedia’s beeldbank. De Nederlandse prijswinnaars maken ook nog kans op internationale prijzen. De prijswinnaar van de internationale Wiki Loves Monuments wedstrijd wordt begin december bekend gemaakt.

Een volledig overzicht van de winnaars inclusief het commentaar van de jury kun je bekijken in het juryverslag.

Winnende foto Wiki Loves Monuments 2017: Drommedaris, Enkhuizen.jpg, Kateryna Baiduzha, CC-BY-SA 4.0

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt