27 juni 2017

Winnaars eerste Wiki Loves Monuments Challenge bekend

In mei van dit jaar introduceerden we op Wikipedia de Wiki Loves Monuments Monumenten Challenge: deelnemers konden punten verdienen met de artikelen die zij nieuw schreven of uitbreidden, het toevoegen van foto's of links en het invoegen van infoboxen. Het onderwerp waren de Nederlandse Rijksmonumenten op de vrije encyclopedie Wikipedia.

Verschillende Wikipedianen namen deel en al snel waren er 3 koplopers. Na twee weken veranderden die ineens, toen deelnemer Vaterloader ten tonele verscheen. De jury moest de punten even natellen, maar eigenlijk was na afloop van de wedstrijd de einduitslag duidelijk: met een overtuigende 20.340 punten was Vaterloader de winnaar van de eerste Wiki Loves Monuments Monumenten Challenge met een serie artikelen over Rijksmonumenten in Delft en Rotterdam. Hij wint hiermee het Engelstalige boek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed over de wederopbouwmonumenten.

Vaterloaders artikelen kenmerken zich volgens de jury door de neutrale tot soms helaas droge teksten waarmee de onderwerpen beschreven worden. Ze zijn compleet in opmaak en informatie en een meerwaarde voor de encyclopedie.

De jury heeft de besloten de extra prijs uit te rijken aan degene die tweede kwam in de wedstrijd met 19.380 punten: DirkVE. Onlangs nog de winnaar van de gendergap schrijfwedstrijd 'The Woman You Never Met', was hij nu verwikkeld in een strijd om de eerste plaats met Vaterloader. DirkVE schrijft veel artikelen als hij meedoet aan een wedstrijd, waarop inhoudelijk noch tekstueel iets aan te merken is, zo concludeert de jury. Vooral de gebruikte detailkaarten worden erg gewaardeerd. Alle reden dus om hem de tweede prijs, het jaarabonnement op het blad van de Erfgoedvereniging Heemschut, toe te kennen.

Alle andere deelnemers worden uiteraard ook zeer gewaardeerd om hun deelname en indien zij hun adres met ons gedeeld hebben, zullen zij binnenkort een bedankje in hun brievenbus vinden.

Middelburg-abtei-2, Uwe Barghaan, CC-BY-SA 3.0

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt