Weblog

20 juli 2020

Foto’s als nalatenschap aan de wereld

Regelmatig doneren erfgoedinstellingen beeldmateriaal. Wikimedia Nederland stimuleert en ondersteunt instellingen bij deze contentdonaties. Maar niet alleen instellingen. Zo kregen wij einde 2019 een bijzonder telefoontje van Jan Geerling die hulp zocht bij het doneren van zijn prachtige fotocollectie.

Lees meer

16 juli 2020

Maand van de Geschiedenis: Ontdek gisteren, begrijp vandaag

door Martine van der Veer, projectmedewerker Maand van de Geschiedenis

Geschiedenis is altijd aanwezig, maar moet wel verteld, aangevuld, genuanceerd en gedeeld worden. Daarom zetten wij geschiedenis één maand in het jaar extra in de spotlights tijdens de Maand van de Geschiedenis. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat je het heden beter begrijpt door gisteren te ontdekken.

Lees meer

9 juli 2020

Beter plaatjes vinden op Wikimedia Commons met Structured Search

In deze blog legt Hay Kranen, freelance webontwikkelaar en Wikimediaan, uit hoe je de zoektocht naar afbeeldingen op Wikimedia Commons kunt vergemakkelijken.

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Een encyclopedie zonder plaatjes zou dan ook een langdradige en saaie toestand worden. En beelden hebben nóg een voordeel: welke taal je ook spreekt: een plaatje snapt iedereen. Vandaar dat er meer dan 300 taaledities van Wikipedia zijn, maar slechts één project voor alle media: Wikimedia Commons.

Lees meer

16 maart 2020

Wikipedia in Maastricht: onderwijs met historische bronnen

Door drs. Odin L.M.J. Essers, conservator Bijzondere Collecties Universiteit Maastricht

Als Universiteit Maastricht stimuleren we de integratie van onderzoek en onderwijs door studenten te laten deelnemen aan research based learning programma’s. Het doel hiervan is ze de unieke kans te bieden om in de Bachelor opleiding al ervaring op te doen met het opzetten en uitvoeren van empirisch onderzoek. We dragen momenteel bij aan verschillende facultaire cursussen met onze bijzondere collecties reisboeken, literatuur, psychologie, rechtspraak en geneeskunde. Voorbeelden zijn cursussen binnen het Wikipedia-onderwijsprogramma, zoals On Expedition, Historical Book Review en Opening up old books: investigating the botanical archives of Maastricht. Door een Wikipedia-artikel te schrijven, oefenen studenten schrijven vanuit een neutraal standpunt, refereren en citeren van (primaire) bronnen.

Lees meer

18 februari 2020

Publiek Domeindag

Door Sebastiaan ter Burg, Maarten Zeinstra

Op 10 januari 2020 vond Publiek Domeindag plaats. Op deze dag vierden we de levens van makers en hun werken die dit jaar in het publieke domein terecht zijn gekomen. Een terugblik is zien in het programma van dit jaar.

Lees meer

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt