Weblog

16 maart 2020

Wikipedia in Maastricht: onderwijs met historische bronnen

Door drs. Odin L.M.J. Essers, conservator Bijzondere Collecties Universiteit Maastricht

Als Universiteit Maastricht stimuleren we de integratie van onderzoek en onderwijs door studenten te laten deelnemen aan research based learning programma’s. Het doel hiervan is ze de unieke kans te bieden om in de Bachelor opleiding al ervaring op te doen met het opzetten en uitvoeren van empirisch onderzoek. We dragen momenteel bij aan verschillende facultaire cursussen met onze bijzondere collecties reisboeken, literatuur, psychologie, rechtspraak en geneeskunde. Voorbeelden zijn cursussen binnen het Wikipedia-onderwijsprogramma, zoals On Expedition, Historical Book Review en Opening up old books: investigating the botanical archives of Maastricht. Door een Wikipedia-artikel te schrijven, oefenen studenten schrijven vanuit een neutraal standpunt, refereren en citeren van (primaire) bronnen.

Lees meer

18 februari 2020

Publiek Domeindag

Door Sebastiaan ter Burg, Maarten Zeinstra

Op 10 januari 2020 vond Publiek Domeindag plaats. Op deze dag vierden we de levens van makers en hun werken die dit jaar in het publieke domein terecht zijn gekomen. Een terugblik is zien in het programma van dit jaar.

Lees meer

16 januari 2020

Wiki Techstorm 2019

Een eerste kennismaking met Wikimedia Commons, Pattypan en Open Refine

In deze blog blikt Annika Hendriksen, conservator Beeld en Geluid Stadsarchief Delft, terug op haar deelname aan het Deel je Data traject en de Wiki Techstorm in 2019.

Lees meer

18 november 2019

WikidataCon 2019: de conferentie voor open data enthousiastelingen

Op 25 en 26 oktober vond de tweede editie van WikidataCon plaats in Berlijn. Meer dan 250 Wikidata-enthousiastelingen namen deel aan het uitgebreide programma dat was opgesplitst in verschillende sessies gericht op inspiratie, verdieping en het daadwerkelijk werken aan Wikidata-gerelateerde projecten. Olaf Janssen is GLAMwiki-coördinator bij de Koninklijke Bibliotheek en vertelt over zijn ervaringen.

Lees meer

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt