Weblog

9 mei 2019

Wiki goes Caribbean: Aruba

Door Michelle van Lanschot

Vrijdag 26 april reisde ik met Danielle Jansen en Denise Jansen in het kader van het Wiki goes Caribbean project af naar de ABC-eilanden om daar met erfgoedinstellingen en (nieuwe) Wikimedianen te werken aan het verbeteren, uitbreiden en actualiseren van de kennis over deze eilanden. Eerste stop: Aruba.

Lees meer

6 mei 2019

Kennisverrijking via Wikidata

Door Hanno Lans (dataspecialist) en Janneke Jorna (collectiespecialist Netwerk Oorlogsbronnen)

Voor iedere internetgebruiker is Wikipedia een bekend fenomeen. Minder bekend is een daarachterliggende database, Wikidata genoemd. Deze database is, net als Wikipedia, door vrijwilligers en organisaties vrij te bewerken en aan te vullen. Sinds het ontstaan is deze dataset in hoog tempo aangevuld met bijvoorbeeld straten, plaatsen, rijksmonumenten, schilderijen en kunstenaars. Ook voor de periode van de Tweede Wereldoorlog is dit zeer waardevol.

Lees meer

1 april 2019

Waarom ik schrijf voor WikiWoordenboek

Door Geert van Pamel

Ik ben fier op mijn Vlaming-zijn en op mijn taal. Daarom beschrijf ik graag Zuid-Nederlandse woorden die minder bekend zijn bij onze Nederlandse vrienden. Ik vind cultuur, en taal in het bijzonder, heel erg belangrijk. Wat is meer kenmerkend voor een volk?

Lees meer

20 maart 2019

De EU vernieuwt het auteursrecht: de reactie van Wikipedia

Door Justus de Bruijn, Hanno Lans en Sandra Rientjes

De EU is al geruime tijd bezig met het herzien van het auteursrecht. Dat is op zich een goede zaak want het huidige auteursrecht is vooral gebaseerd op de belangen van makers uit de wereld van het papier. Die regels worden gebruikt om ook in de digitale wereld auteursrecht op te stellen en te handhaven.

Lees meer

18 maart 2019

Factchecking

Door Linda Duits

Vroeger, niet zo heel lang geleden, kon je gezellig in het café eindeloos twisten over feitelijkheden. Uit welk jaar is Dolle Mina? Wanneer mochten vrouwen voor het eerst stemmen? En wie schreef ook alweer ‘Het onbehagen van de vrouw’? Om een dispuut te beslechten kon je andere cafégasten erbij roepen, of je moest tot thuis wachten om je gelijk op te zoeken.

Lees meer

10 januari 2019

Wikimedia Indonesia en Wikimedia Nederland: samenwerking over de grenzen van continenten en tijd heen

Lees hier de Engelse vertaling

Wikimedia Indonesia en Wikimedia Nederland werkten samen om toegang te bieden tot een onderdeel van hun gedeelde geschiedenis. Brieven geschreven in het Nederlands door Ki Hadjar Dewantara, een Indonesische pionier voor onderwijs en onafhankelijkheid, werden gedigitaliseerd door Wikimedia Indonesia en getranscribeerd door Wikimedia Nederland. Inmiddels zijn ze ook vertaald naar Bahasa Indonesia.

Lees meer

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt