Weblog

16 mei 2019

Wiki goes Caribbean: Bonaire

Door Michelle van Lanschot

Het laatste gedeelte van de Wiki goes Caribbean reis brengt ons naar Bonaire, het kleinste eiland van de drie. Met klein refereren we vooral aan het aantal inwoners. Hoewel het eilandanderhalf keer zo groot is als Texel, wonen er slechts 19.000 mensen. Ter vergelijking: Aruba is even groot als Texel en heeft meer dan 100.000 inwoners. Bonaire ontvangt jaarlijks ongeveer 160.000 toeristen, waarvan ongeveer de helft komt om te duiken.

Lees meer

13 mei 2019

Wiki goes Caribbean: Curaçao

Door Michelle van Lanschot

In het kader van het project Wiki goes Caribbean is een enthousiaste groep uit het netwerk van de Universiteit van Curaçao gestart met het nieuw leven inblazen van de Papiamentstalige Wikipedia. Deze taalversie van Wikipedia is opgezet in maart 2006 door een 16-jarige bewerker en de afgelopen periode was er helaas weinig activiteit. De Papiamentstalige Wikipedia bestaat op dit moment uit amper 3000 artikelen en uitbreiding is dus zeer gewenst.

Lees meer

9 mei 2019

Wiki goes Caribbean: Aruba

Door Michelle van Lanschot

Vrijdag 26 april reisde ik met Danielle Jansen en Denise Jansen in het kader van het Wiki goes Caribbean project af naar de ABC-eilanden om daar met erfgoedinstellingen en (nieuwe) Wikimedianen te werken aan het verbeteren, uitbreiden en actualiseren van de kennis over deze eilanden. Eerste stop: Aruba.

Lees meer

6 mei 2019

Kennisverrijking via Wikidata

Door Hanno Lans (dataspecialist) en Janneke Jorna (collectiespecialist Netwerk Oorlogsbronnen)

Voor iedere internetgebruiker is Wikipedia een bekend fenomeen. Minder bekend is een daarachterliggende database, Wikidata genoemd. Deze database is, net als Wikipedia, door vrijwilligers en organisaties vrij te bewerken en aan te vullen. Sinds het ontstaan is deze dataset in hoog tempo aangevuld met bijvoorbeeld straten, plaatsen, rijksmonumenten, schilderijen en kunstenaars. Ook voor de periode van de Tweede Wereldoorlog is dit zeer waardevol.

Lees meer

1 april 2019

Waarom ik schrijf voor WikiWoordenboek

Door Geert van Pamel

Ik ben fier op mijn Vlaming-zijn en op mijn taal. Daarom beschrijf ik graag Zuid-Nederlandse woorden die minder bekend zijn bij onze Nederlandse vrienden. Ik vind cultuur, en taal in het bijzonder, heel erg belangrijk. Wat is meer kenmerkend voor een volk?

Lees meer

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt