Weblog

20 maart 2019

De EU vernieuwt het auteursrecht: de reactie van Wikipedia

Door Justus de Bruijn, Hanno Lans en Sandra Rientjes

De EU is al geruime tijd bezig met het herzien van het auteursrecht. Dat is op zich een goede zaak want het huidige auteursrecht is vooral gebaseerd op de belangen van makers uit de wereld van het papier. Die regels worden gebruikt om ook in de digitale wereld auteursrecht op te stellen en te handhaven.

Lees meer

18 maart 2019

Factchecking

Door Linda Duits

Vroeger, niet zo heel lang geleden, kon je gezellig in het café eindeloos twisten over feitelijkheden. Uit welk jaar is Dolle Mina? Wanneer mochten vrouwen voor het eerst stemmen? En wie schreef ook alweer ‘Het onbehagen van de vrouw’? Om een dispuut te beslechten kon je andere cafégasten erbij roepen, of je moest tot thuis wachten om je gelijk op te zoeken.

Lees meer

10 januari 2019

Wikimedia Indonesia en Wikimedia Nederland: samenwerking over de grenzen van continenten en tijd heen

Lees hier de Engelse vertaling

Wikimedia Indonesia en Wikimedia Nederland werkten samen om toegang te bieden tot een onderdeel van hun gedeelde geschiedenis. Brieven geschreven in het Nederlands door Ki Hadjar Dewantara, een Indonesische pionier voor onderwijs en onafhankelijkheid, werden gedigitaliseerd door Wikimedia Indonesia en getranscribeerd door Wikimedia Nederland. Inmiddels zijn ze ook vertaald naar Bahasa Indonesia.

Lees meer

27 september 2018

Wikipedia en de gevolgen van de herziening van het auteursrecht

Door Hanno Lans

In Straatsburg is eerder deze maand door het Europees Parlement gediscussieerd en gestemd over de herziening van het auteursrecht in Europa. Wijzigingen aan auteursrecht raken Wikipedia direct en vertegenwoordigers van onder meer Wikimedia Nederland waren daarom aanwezig in Straatsburg om europarlementariërs te laten zien hoe wij met auteursrecht omgaan en te pleiten voor regelgeving die rekening houdt met onze missie: de sum of all knowledge beschikbaar maken voor iedereen.

Lees meer

18 september 2018

‘Wiki goes Caribbean’ in het Nationaal Archief in Den Haag

door Daniëlle Jansen

Zaterdag 15 september werd de eerste Wiki goes Caribbean schrijfbijeenkomst in het Nationaal Archief in Den Haag goed bezocht. Zestien enthousiaste nieuwe Wikipedianen gingen onder begeleiding van vijf ervaren Wiki-coaches aan de slag met het schrijven van artikelen over Suriname en het Caribisch gebied.

Lees meer

6 september 2018

Terugblik Wikimania

Geschreven door Andra Waagmeester

Wikimania vond dit jaar plaats in Kaapstad. Het moment waar alle zusterprojecten van de Wikimedia beweging samenkomen. Naast Wikipedia zijn dat onder andere Wkimedia Commons, Wikidata en WikiSource. Het thema dit jaar was ‘Bridging the Knowledge Gap’. Dat is zeker gelukt.

Lees meer

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt