Weblog

29 mei 2017

Wikimedia Hackathon in Wenen

Geschreven door Spinster. Van 19 tot 21 mei 2017 vond de jaarlijkse Wikimedia-hackathon plaats. Zo’n hackathon of ‘hack-marathon’ is een informele werkbijeenkomst van ‘techneuten’. Meer dan 100 software-ontwikkelaars hebben in Wenen drie dagen lang intensief kennis uitgewisseld en samengewerkt. Allemaal mensen - vrijwilligers en betaalde krachten - die zich bezighouden met diverse technische aspecten van Wikipedia, en met de software die de vrije encyclopedie en haar zusterprojecten (Wikidata, Wikimedia Commons, Wikisource en nog veel meer) draaiend houdt.

Lees meer

2 mei 2017

Gendergeschiedenis in Vlaanderen en België

Een bijzondere actieve werkgroep houdt zich, met ondersteuning van Wikimedia Nederland, bezig met het sluiten van de genderkloof op de Nederlandstalige Wikipedia. In een paar jaar tijd zijn via dit project reeds meer dan 1.000 artikelen over vrouwgerelateerde onderwerpen op Wikipedia aangevuld en verbeterd. Maar de meeste van deze onderwerpen (vooral biografieën) hebben met Nederland te maken.

Lees meer

13 maart 2017

Gezocht: bijdragers Wikinieuws

Sinds 19 januari wordt er gewerkt aan een heropstart van de Nederlandstalige versie van Wikinews, die momenteel in de Incubator (testomgeving) van de Wikimedia Foundation staat. 'Wikinieuws' is een wiki waarbij je zelf nieuwsberichten kan schrijven. Enkele gebruikers gingen het engagement aan om het project nieuw leven in te blazen.

Lees meer

21 januari 2017

Schrijfwedstrijd 2016

Door de jury: In het najaar van 2016 werd de dertiende schrijfwedstrijd gehouden op de Nederlandstalige Wikipedia. De schrijfwedstrijd op de Nederlandstalige Wikipedia is een uitdaging waarbij schrijvers om het beste encyclopedische artikel strijden. Elf deelnemers deden mee en kozen een bestaand lemma als uitgangspunt of startten met een geheel nieuw artikel. De gekozen onderwerpen varieerden van steden in Nederland en de VS tot een klooster, illegale immigratie, een ontdekkingsreis, elektronica, een busonderneming, schilderkunst, een gedicht, juridische zaken en een indianenvolk.

Lees meer

7 december 2016

Glas in lood

Met de publicatie van het artikel over het boek Glas in lood in Nederland 1817-1968 heb ik een soloproject afgerond. Zoals je wellicht weet, schrijf ik graag over Nederlandse beeldhouwkunst. Ik liep daarbij geregeld aan tegen kunstenaars die (ook) glas-in-loodramen ontwierpen. Via een speurtocht op internet kwam ik uit bij dit naslagwerk, dat als standaardwerk op dit gebied geldt.

Lees meer

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt