Persberichten

Hier vindt u een overzicht van de meeste recente persberichten van Wikimedia Nederland.

3 maart 2017

Wikipedia wil graag meer vrouw-gerelateerde onderwerpen

Het blijkt lastig om vrouwen en vrouw-gerelateerde onderwerpen goed beschreven te krijgen op Wikipedia. Wikipedia bevat veel informatie over onderwerpen zoals techniek, sport, wetenschap en science fiction. Wat mist is informatie over onderwerpen die traditioneel door vrouwen belangrijk worden gevonden. Vermoedelijk komt dit omdat slechts 12% van de Wikipedia-bewerkers zich identificeert als vrouw (onderzoek uit 2015). Rondom Internationale Vrouwendag vragen vrijwilligers van Wikipedia extra aandacht voor de vrouw.

Lees meer

8 november 2016

Programma WCN 19 november 2016: De wereld achter Wikipedia

Zaterdag 19 november 2016 is de jaarlijkse Wikimedia Conferentie Nederland in Meeting Plaza Utrecht. De conferentie geeft de bezoeker een kijkje in de wereld achter Wikipedia en haar zusterprojecten. Wat wordt er gedaan om meer kennis vrij toegankelijk te maken? Wie doet dat? Wat betekent Wikipedia voor instellingen? De conferentie is interessant voor (toekomstige) bewerkers van Wikimedia projecten, medewerkers van musea, bibliotheken, archieven maar ook voor educatieve instellingen en ICT-ers.

Lees meer

22 juni 2016

Minister Bussemaker opent Wikipedia themaweken over cultureel erfgoed

Minister Jet Bussemaker van OCW opent op 29 juni 2016 de internationale Wikipedia themaweken over ‘Cultureel erfgoed’. Deze officiële opening van de themaweken is voorafgaand aan de start van de Conferentie Digitalisering Cultureel Erfgoed in het Europagebouw in Amsterdam. De organisatie van de themaweken is volledig in handen van de Nederlandse vrijwilligers achter Wikipedia.

Lees meer

14 juni 2016

Nederlandstalige Wikipedia viert vijftienjarig jubileum

De Nederlandse versie van de online encyclopedie Wikipedia bestaat op 19 juni 2016 precies vijftien jaar. Wikipedia wordt volledig geschreven door vrijwilligers. In de afgelopen vijftien jaar is Wikipedia uitgegroeid tot een online kennisplatform dat niet meer weg te denken is uit de maatschappij. De encyclopedie staat wereldwijd in de top 10 van best bezochte websites en wordt gefinancierd door donaties van donateurs over de hele wereld.

Lees meer

12 januari 2016

Wikipedia jarig: 15 jaar vrije kennis

De internet-encyclopedie Wikipedia viert deze week zijn vijftiende verjaardag. Op 15 januari 2001 ging de Engelstalige Wikipedia van start. Doel: meewerken aan een wereld waar iedereen vrije toegang heeft tot kennis. Het idee dat ‘gewone mensen’ samen een vrij toegankelijke én betrouwbare encyclopedie zouden kunnen maken was toen ronduit ongeloofwaardig.

Lees meer

28 november 2015

Wikipedia fotowedstrijd Wiki Loves Monuments wederom een succes

Utrecht, november 2015 – De grootste fotowedstrijd ter wereld, Wiki Loves Monuments, is voorbij. Duizenden fotografen in 33 landen, verspreid over vijf continenten, stuurden voor het zesde achtereenvolgende jaar hun foto’s van historische plekken en monumenten in. Wereldwijd werden dit jaar bijna 230.000 foto’s geüpload naar Wikimedia Commons, Wikipedia’s beeldbank. Deze foto’s zijn nu vrij beschikbaar zijn voor iedereen.

Lees meer

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt