Persberichten

Hier vindt u een overzicht van de meeste recente persberichten van Wikimedia Nederland.

14 juni 2016

Nederlandstalige Wikipedia viert vijftienjarig jubileum

De Nederlandse versie van de online encyclopedie Wikipedia bestaat op 19 juni 2016 precies vijftien jaar. Wikipedia wordt volledig geschreven door vrijwilligers. In de afgelopen vijftien jaar is Wikipedia uitgegroeid tot een online kennisplatform dat niet meer weg te denken is uit de maatschappij. De encyclopedie staat wereldwijd in de top 10 van best bezochte websites en wordt gefinancierd door donaties van donateurs over de hele wereld.

Lees meer

12 januari 2016

Wikipedia jarig: 15 jaar vrije kennis

De internet-encyclopedie Wikipedia viert deze week zijn vijftiende verjaardag. Op 15 januari 2001 ging de Engelstalige Wikipedia van start. Doel: meewerken aan een wereld waar iedereen vrije toegang heeft tot kennis. Het idee dat ‘gewone mensen’ samen een vrij toegankelijke én betrouwbare encyclopedie zouden kunnen maken was toen ronduit ongeloofwaardig.

Lees meer

28 november 2015

Wikipedia fotowedstrijd Wiki Loves Monuments wederom een succes

Utrecht, november 2015 – De grootste fotowedstrijd ter wereld, Wiki Loves Monuments, is voorbij. Duizenden fotografen in 33 landen, verspreid over vijf continenten, stuurden voor het zesde achtereenvolgende jaar hun foto’s van historische plekken en monumenten in. Wereldwijd werden dit jaar bijna 230.000 foto’s geüpload naar Wikimedia Commons, Wikipedia’s beeldbank. Deze foto’s zijn nu vrij beschikbaar zijn voor iedereen.

Lees meer

24 november 2015

Koning Willem Alexander reikt woensdag Erasmusprijs uit aan Wikipedia vrijwilligers

Wikipedia in cijfers: 450 miljoen bezoekers, 36 miljoen artikelen en 2 miljoen schrijvers wereldwijd

Op 25 november krijgt Wikipedia de Erasmusprijs. Koning Willem Alexander overhandigt in het Paleis op de Dam de prijs aan drie vertegenwoordigers van de internationale Wikipedia-beweging.

De Erasmusprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of instelling die in Europa een buitengewoon belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaal-wetenschappelijk gebied. Wikipedia krijgt de prijs omdat de internet-encyclopedie wereldwijd op een democratische manier kennis beschikbaar maakt.

Lees meer

18 november 2015

23 - 28 november: de week van Wikipedia

Uitreiking Erasmusprijs voor Wikipedia-gemeenschap door koning Willem Alexander, KNAW symposium, lezing Wikipedia-oprichter Jimmy Wales, Nederlandse Wikipedia-conferentie.

Lees meer

20 oktober 2015

Wikipediadag 2015 - Eerste sprekers Wikimedia Conferentie Nederland 2015 bekend

Utrecht (oktober 2015) - De Wikipediadag - de jaarlijkse Wikimedia Conferentie Nederland - besteedt op zaterdag 28 november in Utrecht ruim aandacht aan samenwerking tussen Wikipedia en de culturele sector en aan Wikidata, ‘the next big thing’ in de Wiki-wereld. De dag is bedoeld voor Wikipedia-bewerkers, samenwerkingspartners uit Nederland én buitenland, en iedereen met belangstelling voor Wikipedia en vrije kennis. Aan het eind van de dag worden de prijswinnaars van de fotowedstrijd Wiki Loves Monuments bekend gemaakt.

Lees meer

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt